Poznajemy tajniki zdrowego żywienia
Na temat zdrowego odżywiania uczniowie klasy 2c wiedzą bardzo dużo. Nie raz dzieci omawiały piramidę zdrowego stylu życia i wymieniały się ciekawymi pomysłami na dobre i zdrowe jedzonko. Jednak nie ma to jak spotkanie z kimś, kto na temat gotowania wie wszystko. Dzieci zaprosiły na zajęcia, szkolną kucharkę Panią Annę Grużewską. Pani kucharka przygotowała dla drugoklasistów wiele zagadek i ciekawostek na temat zdrowych i smacznych posiłków. Opowiadała o witaminkach ukrytych w warzywach i owocach oraz o pysznych obiadkach, które serwuje nasza szkolna kuchnia. Zdobytą kulinarną wiedzę dzieci wykorzystały robiąc wesołe kanapki. Do ich wykonania użyły przede wszystkim warzyw. Jednak, co może być ciekawostką, warzywa i owoce możemy wykorzystać też jako materiał do tworzenia prac plastycznych. Wykorzystując jabłka i marchewki uczniowie wyczarowali piękne wiosenne obrazy. Okazuje się, że artyzm może być i w sztuce kulinarnej i w sztuce plastycznej. Naszym uczniom udało się doskonale połączyć obie te dziedziny.