Tutaj powinien być opis

Żabki i Liski świętują Tłusty Czwartek


       Tłusty czwartek rozpoczyna ostatni tydzień karnawału. Jest to doskonała okazja do świętowania, ponieważ jest to ostatni czwartek przez Wielkim Postem. Bezkarnie możemy zajadać się słodkościami. Tak też było w naszej szkole. Liski zapoznały się z tradycjami związanymi z Tłustym Czwartkiem oraz dowiedziały się z jakich składników przygotowujemy ciasto drożdżowe.

Żabki oglądały prezentację multimedialną, dzięki której mogły się dowiedzieć, jakie przysmaki goszczą na stołach w innych państwach. Pączki z Chin, posypane cukrem, ukrywające w sobie smak czerwonej fasoli, Pakistańskie BALUSHAHI, francuskie  BEIGNETY, niemieckie BISMARCKI, włoskie BOMBOLINI, hiszpańskie HURROS, chińskie YOUTIAYO, holenderskie OLIENBILLEN, czy najbardziej znane amerykańskie DONUTY sprawiły, ze podróż po świecie smakowała niesamowicie różnorodnie. Dzieci z grupy Pani Ani i Pani Kasi, a także dzieci w świetlicy pod okiem Pani Oli wykonały apetyczne papierowe Pączki. Praca łączyła w sobie wiele technik- zgniatanie, zawijanie, malowanie, oklejanie oraz posypywanie – jakże by inaczej kolorową posypką przyniosła niesamowity skutek. Uczniowie włożyli w to mnóstwo pracy ale efekt przeszedł najśmielsze oczekiwania. Wizualnie nie różniły się one niczym od prawdziwych. Niektórzy dali się nabrać na tego psikusa. Nie mogliśmy zapomnieć o przysłowiu - „Powiedział Bartek, że dziś Tłusty Czwartek, a Bartkowa uwierzyła, pysznych paczków nasmażyła. Gdy już zapach pączków roznosił się po całej szkole i my postanowiliśmy przysiąść i z apetytem skosztować tradycyjnych, polskich pączków. Była to doskonalą okazja kosztowania i rozmów na temat nadzienia oraz konsystencji przysmaku. Jak mówi poznana tradycja, tego dnia należy skosztować PRZYNAJMNIEJ jednego pączka, by mieć szczęście, a jak wiadomo szczęścia nie da się przedawkować 😂

 Anna Romańczuk - Zawadzka


received_1172642616524827resizer1500q80.jpg